Psikoterapi nasıl bir süreçtir? - Bihter Merey
Uzman Klinik Psikolog Bihter MEREY. Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünde ÖSYM tam bursuyla kazandığı lisans eğitimine başlamıştır.2007 yılında fakülte üçüncülüğüyle mezuniyetinin ardından; kazandığı başarı bursuyla yine Maltepe Üniversitesi Klinik Psikoloji programında yüksek lisans eğitimine başlamıştır.2010 yılında Avusturya, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Türkiye örneklem gruplarıyla kaygı üzerine çalıştığı teziyle birlikte yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Alanındaki yetkin isimlerden, Kognitif Davranışçı Terapi(CBT) ve Şema Terapi eğitimlerini alarak psikoterapist olmaya hak kazanmıştır. Bu alanlardaki süpervizyon çalışmaları da halen sürmektedir. Davranış Bilimleri Enstitüsü, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Sandoz İlaç, çeşitli anaokulları ve klinik deneyimleri bulunmaktadır. Bununla birlikte, uzun süre İş Psikolojisi
bodrum psikolog, psikolog, psikiyatri, psikiyatrist, terapi, terapist, bodrum, psikolog bodrum, Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Kaygı, Depresyon, Panik Atak, Sosyal Fobi, Özgüven problemleri, Benlik Algısı, İlişki ve İletişim Sorunları, Çift Terapisi, Boşanma Danışmanlığı, Aile Danışmanlığı, Sınav Kaygısı, Obsesif-Kompulsif Bozukluk, Stres, Performans Kaygısı, Performans Geliştirme, Motivasyon, Travmatik yaşantılar, Öfke Problemleri, Yetersizlik ve Değersizlik hisleri, Yalnızlık, ait hissetmeme, İletişim Problemleri, Yeme Bozuklukları, Korku, Fobi, Mindfulness, Ergenlik Döneminde Karşılaşılan Sıkıntılar, Ergen Psikoterapisi, Kişisel Gelişim ve Danışmanlık, İş ve Çalışan Psikolojisi, Kurumsal Eğitim ve Danışmanlık, İngilizce Psikoterapi, English Psychotherapy, Online Psikoterapi, CBT,Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, EMDR, MBCT, Mindfulness Odaklı Bilişsel Davranışçı Terapi, Mindfulness uygulayıcısı, Gottman Çift Terapisi, SPI,Sensorimotor Psikoterapi, MBR, Mind Body Reset, ACT
16936
page-template,page-template-elementor_theme,page,page-id-16936,page-child,parent-pageid-17496,bridge-core-3.0.5,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_advanced_footer_responsive_1000,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-16936

Psikoterapi nasıl bir süreçtir?

Psikoterapi nasıl bir süreçtir?

Psikoterapi kişiye destek olma süreci olarak tanımlanabilir. Zor süreçlerden geçen, hayatın akışı içerisinde zorlandığını hisseden, karşılaştığı durumlarla başa çıkmakta güçlük çeken ve içinde bulunduğu durumdan daha iyi bir noktaya ulaşmayı amaçlayan bireyler psikoterapi aracılığıyla ihtiyaç duydukları desteğe ulaşabilirler.

Psikoterapi bireylere sahip oldukları kaynaklar konusunda farkındalık kazandırma ve bu kaynakları daha olumlu yönde kullanabilme becerisi kazandırmayı amaçlar.

Psikoterapinin temeli hasta ve terapist arasındaki güven ilişkisine dayanır. Bu süreçte terapist hastanın ihtiyaçlarını belirler ve bu yönde ihtiyaçların karşılanması ve bireyin desteklenmesi konusunda yaklaşımlar benimsenir.

Psikoterapi süreci bireyin olduğu gibi kabullenildiği bir ortamdır. Hasta tüm duygu ve düşünceleriyle, tüm bireysel ve sosyal, kültürel özellikleriyle olduğu gibi terapinin güven ortamı içerisinde bulunabilir. Terapist objektif, yargılayıcı olmayan ve tarafsız bir yaklaşım içerisinde bulunur.

Terapide hastanın ihtiyaçlarının ve ulaşılması istenen hedefin belirlenmesi ve bu sürecin terapistin destekleyici yaklaşımıyla sürdürülmesi amaçlanır. Doğru bilinmesi gereken nokta, terapistin hasta adına karar veren ya da izlemesi gereken adımları belirten kişi değil; hastanın kaynaklarını ve hedefine ulaşabilmesi konusundaki adımlarını doğru kullanabilmesi noktasında destekleyici kişi konumunda olduğudur.

Terapi bir süreçtir. Gelişim, değişim ve iyileşme zaman tanınması gereken adımlardır. Kişinin kendini ve öz kaynaklarını daha iyi tanıması, bireysel farkındalık ve yetkinlik geliştirmesi terapi süreci sonundaki kazanımları olarak karşımıza çıkar.

Psikoterapi sürecine dahil olmak ve yardım almak adına ilk adımı atmak, tüm bu sürecin en önemli başlangıç aşamasıdır.

Hazırlayan: Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist Bihter MEREY