Boşanmalarda Çocuklara Nasıl Davranılmalı? - Bihter Merey
Uzman Klinik Psikolog Bihter MEREY. Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünde ÖSYM tam bursuyla kazandığı lisans eğitimine başlamıştır.2007 yılında fakülte üçüncülüğüyle mezuniyetinin ardından; kazandığı başarı bursuyla yine Maltepe Üniversitesi Klinik Psikoloji programında yüksek lisans eğitimine başlamıştır.2010 yılında Avusturya, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Türkiye örneklem gruplarıyla kaygı üzerine çalıştığı teziyle birlikte yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Alanındaki yetkin isimlerden, Kognitif Davranışçı Terapi(CBT) ve Şema Terapi eğitimlerini alarak psikoterapist olmaya hak kazanmıştır. Bu alanlardaki süpervizyon çalışmaları da halen sürmektedir. Davranış Bilimleri Enstitüsü, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Sandoz İlaç, çeşitli anaokulları ve klinik deneyimleri bulunmaktadır. Bununla birlikte, uzun süre İş Psikolojisi
bodrum psikolog, psikolog, psikiyatri, psikiyatrist, terapi, terapist, bodrum, psikolog bodrum, Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Kaygı, Depresyon, Panik Atak, Sosyal Fobi, Özgüven problemleri, Benlik Algısı, İlişki ve İletişim Sorunları, Çift Terapisi, Boşanma Danışmanlığı, Aile Danışmanlığı, Sınav Kaygısı, Obsesif-Kompulsif Bozukluk, Stres, Performans Kaygısı, Performans Geliştirme, Motivasyon, Travmatik yaşantılar, Öfke Problemleri, Yetersizlik ve Değersizlik hisleri, Yalnızlık, ait hissetmeme, İletişim Problemleri, Yeme Bozuklukları, Korku, Fobi, Mindfulness, Ergenlik Döneminde Karşılaşılan Sıkıntılar, Ergen Psikoterapisi, Kişisel Gelişim ve Danışmanlık, İş ve Çalışan Psikolojisi, Kurumsal Eğitim ve Danışmanlık, İngilizce Psikoterapi, English Psychotherapy, Online Psikoterapi, CBT,Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, EMDR, MBCT, Mindfulness Odaklı Bilişsel Davranışçı Terapi, Mindfulness uygulayıcısı, Gottman Çift Terapisi, SPI,Sensorimotor Psikoterapi, MBR, Mind Body Reset, ACT
17270
page-template-default,page,page-id-17270,page-child,parent-pageid-17496,bridge-core-3.0.5,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.8,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_advanced_footer_responsive_1000,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6

Boşanmalarda Çocuklara Nasıl Davranılmalı?

Boşanmalarda Çocuklara Nasıl Davranılmalı?

Okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarda anne baba ayrılığının sebebi olarak kendilerini ya da davranışlarını görme eğilimi mevcuttur. Farklı yaş gruplarında farklı özellikte tepkiler görülmekle birlikte, çocuklar kendilerini ebeveynler arasındaki boşanma sürecinin bir parçası sayarak aktif çaba göstermeye çalışırlar.

Okul öncesi dönemdeki çocuklar, yaptıkları ya da yerine getirmedikleri davranışları yüzünden ebeveynleri arasında problem yaşandığını; bunu telafi ederlerse sorunların da çözülebileceğini düşündüklerinden yoğun çaba gösterirler.

Okul dönemindeki çocuklar ise, özellikle üzgün olan ebeveyne karşı destek sağlamak amacıyla ailenin yetişkini rolüne girerler, bu da çocuğa ağır bir yük getirir.

Ortaya çıkan tablo sonucunda çocuklarda öfke, evden ayrılan ebeveynin ilgisi ve sevgisiyle ilgili kaygılar, gelecekle ilgili karamsarlık, umutsuzluk, küçük yaşlarda bazı davranış gerilemeleri, okul dönemi çocuklarında gözlenen sosyal çevrenin ne düşüneceği kaygısı ve okul başarısında düşüş ile mutsuzluk gözlenir.

Her gelişim basamağı için ayrı öncelikte desteklenmesi gereken özellikler olsa da; ebeveynlerin genel olarak çocuklara yansıtması gerekenler;

  • Boşanmada onların bir sorumluluğunun olmadığını anlatmak;
  • Çocuğun duygularını ifade edebilmesi için ona alan açmak;
  • Sadece eş olarak ayrıldığınızı ancak daima onun anne-babası olarak kalacağınızı söylemek;
  • Sevginizi göstermek ve daima seveceğinizi bilmesini sağlamak, güven vermek;
  • Diğer ebeveyni kötülememek, onunla vakit geçirmesine teşvik etmek;
  • Evden ayrılan ebeveynle düzenli görüşülecek zamanlar planlamak ve bu konuda net açıklamalarla, davranışta tutarlı olmak.
  • Boşanma sürecinde çocukların zarar görmemesi ve bu sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılması adına bir uzman desteği almak oldukça faydalıdır.

  • Hazırlayan: Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist Bihter MEREY